MAGYAR PITBIKE MOTOKROSSZ KUPA PONTÁLLÁS 2014

Sport 140
1.  Berkes Dominik #199  108
2.  Varga levente #11  90
3.  Jelenek Viktor #417  82
4.  Szalai László #68  72
Midsize
1.  Kiss József #101  127
2.  Michalek Máté  #5 114
3.  Berkes Maximilián #117  100
4.  Matern Balázs # 112 42

Frissítve: 2014-10-15

 

Részletes Pontállás megtekintése

PONTÁLLÁS

Pitbike Története

 

Külföld

A 90'-es évek végén egyre többen kezdték a kis négyütemű gyerek motorokat átalakítani.  BMX kormányt szereltek rájuk, illetve túlméretezett lábtartókat, és a későbbiek folyamán el kezdtek bele komolyabb teleszkópokat is gyártani, a felnőttek súlyához kialakítva.

Ezekre különböző cégek is felkapták a fejüket, például a BBR, Redbaron azzal foglalkoznak hogy japán kismotorokból az ő kiegészítőjük alapján Pitbike-okat állítsanak elő.

 

A motocross VB-n is divatba jött hogy az adott márkának a kis motorját ugyan olyan dekorral látták el, mint a nagyot és azzal motoroztak a depoban. Innen is a neve, hogy Pit Bike - Depo Motor.

Kész Pitbike-ok

Európának drága volt ez a módszer hogy egy meglévő motorból építsenek át egy másikat, így ott a már kész pitbike-ok terjedtek el. Ezekre különféle brandeket alapítottak, például a Pitsterpro vagy az YCF, amiknek a gyártása távol keleten zajlik és különféle japán motoroknak a mintája alapján gyártják le őket. A váz az megmaradt, de ezeket már Taiwan-ban, Kínában és egyéb távol keleti helyeken gyártják.

Magyarország

2006 tavaszán érkeztek Magyarországra az első pitbike-ok. Ezek mai szemmel nézve nagyon egyszerű motorok voltak, alkalmatlanok a versenyzésre. Siófokon alakult ki az első pitbike-os csapat,név szerint Vidovics Ákos, Vidovics Ádám és Molnár Péter részvételével. Ők szorgalmazták a pitbike versenyt, és ott került megépítésre az első magyarországi pitbike pálya is, Siófokon a sió parton. 2006 Augusztus 20-án került lebonyolításra az első pitbike verseny, aminek körülbelül 15 résztvevője volt egy osztrák versenyzőt is beleértve. Abban az évben még 2 versenyt rendeztek Siófokon, és 2007-ben már egy 5 fordulós kupasorozat indult, amit Molnár Péter felügyelt és szervezett. Olyan jól sikerült, hogy utána évről évre újabb sorozatokat írtak ki és 2010-ben már hivatalossá vált ez a sportág Magyarországon a MAMS (Magyar Motorsport Szövetség) keretein belül, Magyar Pitbike Motocross Kupa sorozat néven.

Mivel 2006 óta foglalkoznak a pitbike versenyzéssel az egész világon, így világversenyen is könnyedén megálljuk a helyünket. A folyamatos fejlődés mellett, tudjuk tartani a tempót a világ élvonalával, ami mindenképpen pozitív dolog a magyar motorsportra nézve.

A legszínvonalasabb Pitbike Motocross bajnokságokat Európán belül, a francia és az olaszországi régiókban rendezik.

A kategóriák egy részt köbcenti szerint vannak bontva, 140 köbcenti alatt illetve fölött, valamint életkortól függően, 35 év felett Senior és 16 év alatt Junior kategóriákban lehet nevezni a versenyeken.